Intervenció de Jesús Monzó, portaveu del GM Bloc-Compromís, en el ple ordinari del passat 29 de novembre.

El grup Bloc-Compromís presenta al plenari de l’Ajuntament de Catarroja una sèrie d’esmenes que va dirigides a millorar els pressupostos per al 2013 que ha presentat l’actual equip de govern. Entenem que es tracten d’uns pressupostos que requereixen de més austeritat, sobretot a les partides d’ òrgans de govern, de comunicació social i de festes.

Amb una situació de crisi com l’actual,  és incomprensible i injustificable que l’alcaldessa de Catarroja, Soledad Ramón, continue cobrant el que cobra de l’erari públic; 55.200 euros. El mateix diem de la dedicació exclusiva del primer tinent d’alcalde o del sou del periodista que amb l’erari públic es troba al servei exclusivament de PP. Així mateix, l’equip de govern continua destinant, segons el nostre parer, massa diners per a comunicació social; una manera com altra de fer-se publicitat amb els diners de tot el món, donada la postura antidemocràtica del PP a donar veu a la resta de partits de l’oposició al Periòdic de Catarroja, un periòdic que, sense desaparèixer, ben bé podria passar a ser, únicament, d’edició digital i penjar-se a les xarxes socials i a la pàgina web municipal.

Amb la reducció de les partides pressupostàries en aquests tres apartats, s’aconsegueix millorar la qualitat de vida dels ciutadans;  l’educació i la cultura, així com les infraestructures bàsiques més adequades a les necessitats reals i a la demanda del veïnat de Catarroja.

El pressupostos que presenta l’actual equip de govern són demagògics, ficticis i irreals, uns comptes que pretenen amagar la incompetència política de qui ens governa. Són una mostra més del desficaci polític del PP de Catarroja que fa de la improvisació, la seua bandera, i dels diners públics, un pèssim i deplorable ús. Els diners del Pla Solidaritat han evidenciat una política inadequada, poc ètica, de compra de voluntats, una política incapaç de reactivar un comerç que vostés, i sols vostés, s’han encarregat d’enfonsar amb polítiques fiscals injustes, taxes abusives i totalment desproporcionades per als temps que corren. Ara s’inventen un nou xec, el xec d’ocupació quan fa tan sols un mes acaben de pujar les taxes per llicències d’obres, obertura de nous establiments, recollida de fem…

Les polítiques del PP han fet de Catarroja un dels pobles amb més persones aturades de la comarca, a més de la referència mundial de la falta de transparència i de l’enxufisme laboral. Un govern que ha fet de les privatitzacions un negoci i dels serveis públics una roïna. Mentre els pobles dels voltants veuen créixer els seus polígons Industrials amb inversions importants i projectes encoratjadors, nosaltres hem castigat i continuem castigant les xicotetes i mitjanes empreses catarrogines. Impedim, amb preus abusius, la creació de nous comerços i reduïm considerablement els serveis públics a la ciutadania amb instal·lacions en desús i amb un manteniment deficient.

La improvisació i la compra de voluntats, sense una línia d’actuació clara i contundent, és i ha sigut la constant del govern popular, un govern que no sols s’ha dedicat a destruir llocs de treballs sinó que és i ha sigut incapaç de reivindicar per a Catarroja allò que ens pertoca.

El pressupost que han presentat per al 2013 demostra, ben clarament, que el PP de Catarroja no té el pes polític que hauria de tindre. Les inversions reals es redueixen  i el deute públic s’amortitza un 22% menys que l’any anterior, tot i que el deute s’ha augmentat en més de 3 milions d’euros des del passat mes de març amb el Pla de pagament als proveïdors. Lluny de la interpretació que fa el PP, la realitat és que aquests pressupostos contemplen un 44,20% menys d’inversió en foment d’ocupació davant la marginació inversora del govern valencià al nostre municipi. El mateix passa amb la inversió en educació, mentre els pressupostos es redueixen en un 7%, la inversió en educació, respecte a l’any passat, és d’un 17,48% menor, tot i que volen emmascarar la realitat.

El PP del govern de Fabra i el PP del govern de Mariano Rajoy han “ningunejat” al PP de Catarroja i ho continuaran fent al futur, prova d’això és el fet que les inversions del govern valencià a Catarroja s’han reduït en més d’un 200%. L’ajuntament de Catarroja continua assumint despeses que no són de la nostra competència; com ara el lloguer del centre d’especialitats i  el lloguer de la casa quarter de la Guàrdia Civil. A tot això, cal afegir el fet que els diputats del PP valencians hagen votat en contra d’invertir diners estatals a la Vil·la Romana i de construir un ascensor en l’estació de Renfe. Esmenes presentades per Compromís on es reclama allò que vostés són incapaços de fer, infraestructures i inversions que necessita el nostre poble i que s’han quedat als calaixos dels despatxos de Conselleria (entre d’altres; la millora dels accessos a Catarroja des de la Pista de Silla, l’arribada del Metro,un Pla de Reforma integral del Barri de Les Barraques o de la zona de la Regió, ampliació del carril bici, soterrament de les vies de RENFE, Pla de mobilitat ciutadana, Projecte del Port i un  llarg etcètera). Tot ells, projectes que s’han quedat als calaixos, igual que ha passat amb moltes factures que, amb un continu degoteig, van eixint a poc a poc i que han situat el deute de Catarroja en un record històric, més de 17 milions d’euros.

Algunes d’aquestes propostes vostés les han defés quan altres partits governaven però sembla que ara no tenen agalles de dur endavant. Un Canvi d’actitud important que l’alcaldessa de Catarroja i el PP hauran d’explicar a la ciutadania que es pregunta per què fa un any recollien signatures per a l’ascensor de l’estació de RENFE i en canvi ara voten en contra de què s’invertisca.

En definitiva, uns pressupostos que no representen el nostre ideari polític, que intenten maquillar una realitat que no és altra que la reducció d’inversions en polítiques d’ocupació i formació, en educació i en cultura. Uns pressupostos on no s’especifica quina és la línia d’actuació que utilitzaran a l’hora de donar les ajudes dels xecs, si els diners es continuaran invertint en comprar electrodomèstics i roba o seran aliments i productes de primera necessitat. Són uns pressupostos on no s’aposta per la nostra llengua, per les polítiques d’igualtat (no existeix cap partida pressupostària), ni per la joventut.

 

Esmena 1

Reducció partida òrgans de govern per invertir en  serveis socials, millora manteniment enllumenat públic, medi ambient, salut i creació partida bancs d’aliments

Bloc-Compromís aposta per una reducció de la despesa en la partida dels òrgans de govern que passa per la reducció del sou de l’alcaldessa que passaria de cobrar 55.200 euros a 40.000 euros, estalviant-se així 15.200 euros. També apostem per l’eliminació del regidor amb dedicació, el que suposa un estalvi de 37.200 euros. Entenem que les necessitats reals del poble de Catarroja no passen per tindre un periodista a jornada completa, per tant, proposem la reducció a mitja jornada i un estalvi de 12.076,28 euros. Per últim, dins de la partida de retribucions òrgans de govern, proposem la reducció del nombre de Juntes de Govern Local, així com de plenaris extraordinaris injustificats, cosa que permetria una reducció en la despesa de 20.232 euros, tenint en compte que es celebre una JGL cada 15 dies.

Reducció en la partida òrgans de govern: 84.708,28 euros que s’inverteix en:

Codi programa 2310

Concepte: Serveis socials (226. Menjar a casa, 227. Majors a casa. 227. Setmana 3ª edat i altres activitats per als majors)

Import destinat: 34.489,78

Increment: 14.708,28 euros

Finalitat: augmentar les activitats per a les persones majors i millorar els serveis de menjar a casa i majors a casa.

 

Codi programa 1650

Concepte: Enllumenat (210. conservació instal·lacions)

Import destinat: 32.295,24 euros

Increment: 10.000 euros

Finalitat: millorar la conservació de l’enllumenat públic i reposició de fanals inexistents.

 

Codi programa 1790

Concepte: Medi ambient –Salut (227. Treballs altres empreses, recollida d’animals via pública)

Import destinat: 8.865,36

Increment: 5.000 euros

Finalitat; Crear un espai per retindre els gossos abandonats. Formació policia local, destrament animals perillosos.

 

Capítol VI- Inversions

Concepte: Creació Banc d’aliments Municipal

 

Import destinat: 0 euros

Increment: 55.000 euros

Finalitat: comprar i mantindre aliments per a famílies de Catarroja amb situació extrema.

 

Esmena 2

Reducció partida de la partida de festes per a invertir en millorar les instal·lacions de la casa de la Cultura i biblioteca, netejar i inventariar material trobat a la Vil·la Romana, formació, promoció i ús del valencià, ajudes a les xicotetes i mitjanes empreses, al comerç interior.

Des de Bloc-Compromís es planteja la reducció de 60.000 euros de la partida de festes a la qual es destinen 135.135,00 euros en aquestos pressupostos.  Entenem que amb la situació actual de crisi, la ciutadana no entén com es podem gastar tants diners en festa, sobretot tenint en compte que les Falles i els Moros i Cristians tenen subvenció a banda.

Aquest diners s’inverteix en:

Codi programa 3340

Concepte: Activitats i promoció cultural (212. Conservació i manteniment Casa cultura)

Import destinat: 7.189,14 euros

Increment: 20.000 euros

Finalitat; millorar les instal·lacions actuals, seients, i material tècnic per a la casa de la cultura i la biblioteca (inversió en llibres).

 

Codi programa 3341

Concepte: Promoció i ús del valencià (treballs altres empreses)

Import destinat: 3.762,43 euros

Increment: 10.000 euros

Finalitat:  fomar funcionariat en la nostra llengua i impartir classes de superior JQCV a l’Escola Pública d’Adults (EPA).

 

Codi programa 4310

Concepte: Comerç interior (226. Despeses diverses)

Import destinat: 14. 888,57

Increment: 20.000 euros

Finalitat: polítiques d’ajuda al comerç local, incentivació de la creació de nous comerços.

 

Capítol VI- Inversions

Concepte: Creació d’una partida per a inventariar i netejar el material trobat en la darrera campanya arqueològica realitzat a la Vil·la Romana de la Nostra ciutat

Import destinat: 0 euros

Increment: 10.000 euros

Finalitat: Dignificar la Vil·la Romana de Catarroja i acabar els estudis dels materials. Contribuir a millorar la història i el patrimoni de la Nostra ciutat.

Esmena 3

Reducció partida de comunicació social per invertir en major dotació econòmica per al banc de llibres de  primària i secundària, així com en polítiques d’igualtat, mediació de menors, integració cultural i social.

Proposem la reducció en 35.000 euros de la partida de Comunicació social (codi 9206). Donada la crisi econòmica, entenem que la publicitat i la propaganda política s’ha de reduir a la mínima expressió, amb l’edició trimestral del BIM o Periòdic de Catarroja en format digital. Entenem excessiu que es destinen 55.205,42 euros en comunicació quan hui en dia tenim altres alternatives que ens proporcionen les TIC.

Tenim així un estalvi de 35.000 euros. La partida per al 2013 en aquest concepte quedaria en 20.205,42 euros.

Aquests diners s’inverteixen en:

Codi programa 13040

Concepte: Inversió bancs de llibres primària i secundària

Import destinat: 10.000 euros

Increment: 25.000 euros

Finalitat; Millorar la posada en marxa d’aquest programa i compensar en certa mesura la menor inversió de l’Ajuntament en ajuda a material escolar en secundària perquè es suprimeixen aquestes ajudes.

 

Codi programa 2320

Concepte:  226. Promoció de la dona (nosaltres afegim “i polítiques d’igualtat”)

Import destinat: 8.996,29 euros

Increment: 5.000 euros

Finalitat; fer cursos i xerrades d’igualtat entre els hòmens i dones i no discriminació per races i orientació sexual, adreçades a alumnat de primària i secundària)

 

Codi programa 480

Concepte: Programes serveis socials mediació menors (2314) i integració cultural i social (2315)

Import destinat: 21.613,63

Increment: 5.000 euros

Finalitat: Augmentar la prestació dels centres per a solucionar conflictes entre els menors, millorar la integració de la ciutadania d’altres cultures.