Compromís per Catarroja ha presentat al ple de l’Ajuntament de Catarroja una moció en la qual s’insta a la Generalitat a deixar d’emprar la denominació “Horta Oest” en la seua documentació oficial. Esta moció, impulsada per la Mancomunitat Horta Sud, la Fundació Horta Sud, l’Institut Empresarial de l’Horta Sud El Foro, l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Horta Sud i Guaix-Escola Valenciana-Coordinadora pel Valencià de l’Horta Sud reclaman que la Generalitat Valenciana deixe d’emprar la denominació «Horta oest».

El Decret 170/1985, de 28 d’octubre, del Consell de la Generalitat Valenciana, disposa al seu article únic que amb caràcter previ a la creació de la demarcacions funcionals amb incidència al territori de la Comunitat Valenciana se sol·licitarà preceptivament informe de la Conselleria d’Administracions Públiques, competent en aquesta matèria.

En 1988 la Conselleria elabora una “Proposta de demarcacions territorials homologades” en la que figura Horta Oest, proposta que no té aprovació en cap norma legal basada en dret.

En 2018 es publica la llei 21/2018, de 16 d’octubre, de mancomunitats, i al seu article 2.3. diu que: “Les mancomunitats de la Comunitat Valenciana podran sol·licitar ser qualificades d’àmbit comarcal, sempre que el seu àmbit territorial s’inscriga dins d’una de les demarcacions territorials contingudes a l’annexe d’aquesta llei”, annexe que coincideix amb la demarcació històrica dels 20 municipis de de l’Horta Sud i per tant es converteix en l’única norma jurídica existent que empara aquestes demarcacions territorials.

No obstant, des de fa uns anys, tant en els mitjans de comunicació com en les informacions provinents de la Generalitat Valenciana, la comarca de L’Horta, apareix dividida en tres demarcacions: Horta Nord, Horta Oest i Horta Sud.

La proposta conjunta de les entitats comarcals que impulsen aquesta moció entén, i és un pensament compartit per Compromís, que la vertebració social dels territoris és fonamental per a la construcció d’una ciutadania compromesa amb el desenvolupament comunitari i la participació.

Entenem que la denominació Horta Oest no té cap sentit, per falta de bases (sociològica, administrativa, cultural, ni qualsevol altra) que la fonamenten.

L’Horta Sud té una vigorosa societat civil que als últims anys s’ha estructurat en diferents plataformes per a la seua coordinació comarcal. L’acció conjunta de la Societat Civil i dels poders públics municipals i comarcals als últims 40 anys ha generat una modernització en tots els àmbits, un augment de la cohesió social i un creixement econòmic a la nostra comarca. Però encara són molts els reptes de futur que haurem d’afrontar de forma conjunta els 20 pobles de l’Horta Sud i la seua societat civil. Reptes que no podrem afrontar de forma dividida.

Per tot açò, es proposen el següent acords:

PRIMER. Instar a la Generalitat Valenciana a deixar d’utilitzar la demarcació territorial inexistent de l’Horta Oest, reagrupant les diferents poblacions en els seus àmbits històrics de l’Horta Sud i l’Horta Nord.

SEGON. Donar trasllat d’aquest acord a la Generalitat i les seues Conselleries del del contingut d’esta moció.