El ple ordinari de l’Ajuntament de Catarroja, que se celebrarà el pròxim dijous 22 de desembre, debatrà una moció presentada per Compromís per Catarroja que reclama el matenimient del jutjat de Violència de Gènere al poble, després de l’anunci del Ministeri de Justícia de traslladar-lo a Sueca.

Al nostre municipi, que a més a més és cap de partit judicial, les competències en la persecució de delictes sobre violència de gènere, passaria a dependre dels jutjats de Sueca la qual cosa suposa un clar perjudici per a les víctimes, que necessiten una major proximitat i atenció àgil i propera.

Així, en partits judicials com el nostre, les víctimes de violència de gènere i altres persones implicades en els processos de protecció (lletrats i lletrades, forces i cossos de seguretat, serveis socials municipals, etc.) haurien de desplaçar-se a més de 60 km de distància en alguns casos, competència que passa al partit judicial de Sueca, a la comarca de la Ribera Baixa; o el cas de Xàtiva, amb més de 160 km de distància entre algunes poblacions, que passa a dependre d’Alzira, a la Ribera Alta.

Per això, la moció insta al Consell del govern de la Generalitat Valenciana i al Govern de l’Espanya a mantenir l’actual ordenació de la planta judicial pel que fa als jutjats específics contra la violència de gènere per tal de garantir una distribució territorial de proximitat, així com ampliar el nombre de jutjats especialitzats per tal de garantir la comarcalització dels jutjats de violència de gènere, a més d’exigir-ne el finançament necessari per part del Govern de l’Estat per a una efectiva especialització dels jutjats de violència de gènere de cada demarcació judicial.

Este és el text complet de la moció.

El Ministeri de Justícia del Govern d’Espanya, mitjançant el “Reial decret 954/2022, de 15 de novembre, de creació de setanta unitats judicials corresponents a la programació de 2022 i adequació de la planta judicial” ha presentat una reordenació de la planta judicial de tot l’Estat. Aquesta reordenació afecta notablement a les comarques valencianes i la vertebració territorial dels serveis públics, sent a més un greu perjudici per a les víctimes de violència de gènere. Pel que fa a la província de València proposa una concentració dels onze jutjats contra la violència de gènere a cinc, fent desaparèixer la presència d’aquest tribunal de localitats com Xàtiva, Quart de Poblet, Carlet, Montcada, Catarroja i Picassent, que passen a dependre dels jutjats de València, Alzira, Paterna, Sueca i Torrent, respectivament. Pel que fa a les comarques del sud, la proposta impacta sobre la Vila Joiosa, Sant Vicent del Raspeig i Novelda.

Al nostre municipi, que a més a més és cap de partit judicial, les competències en la persecució de delictes sobre violència de gènere, passaria a dependre dels jutjats de Sueca la qual cosa suposa un clar perjudici per a les víctimes, que necessiten una major proximitat i atenció àgil i propera. Així, en partits judicials com el nostre, les víctimes de violència de gènere i altres persones implicades en els processos de protecció (lletrats i lletrades, forces i cossos de seguretat, serveis socials municipals, etc.) haurien de desplaçar-se a més de 60 km de distància en alguns casos, competència que passa al partit judicial de Sueca, a la comarca de la Ribera Baixa; o el cas de Xàtiva, amb més de 160 km de distància entre algunes poblacions, que passa a dependre d’Alzira, a la Ribera Alta.

Aquesta reordenació i supressió de jutjats de violència de gènere de moltes comarques valencianes, no només afecta les persones que viuen a aquestes localitats, sinó que també té un greu impacte sobre les víctimes i famílies afectades amb domicili als municipis del mateix partit judicial que depenen d’aquests jutjats (com és el cas del nostre). Una reorganització que busca combatre la sobrecàrrega dels jutjats, però que, sense el finançament necessari per part de l’Estat Espanyol per crear jutjats especialitats de violència de gènere en els partits judicials competents fins al moment, té com a conseqüència allunyar a les víctimes dels recursos judicials garantits fins al moment. Tot això dificulta unes situacions que ja són molt complicades per a les víctimes; les dones i els seus fills i filles.

D’altra banda, l’informe de la Fiscalia de la Comunitat Valenciana de 2022, relatiu a l’exercici de l’any 2021, assenyala, en relació amb la fiscalia provincial de València, la necessitat de més jutjats penals especialitzats en violència de gènere per tal de facilitar l’especialització dels jutges penals. Així mateix, cal destacar en aquest mateix informe, la valoració positiva que es fa en relació amb les unitats forenses de valoració integral de violència sobre la dona (UFVI), quan assenyala que el fet d’haver comarcalitzat quatre d’aquestes unitats fora de la capital té com a conseqüència una reducció dels temps de treball dels jutjats.

És clar que apropar els serveis judicials relatius a la violència de gènere millora l’eficàcia dels mateixos, així com l’atenció de les víctimes, la qual cosa resulta fonamental per garantir que es duga a terme el procediment judicial de la millor manera possible per a les víctimes.

Per tot això, presentem la següent proposta de resolució:

PROPOSTA D’ACORD

PRIMER. El ple de l’Ajuntament de Catarroja mostra el seu desacord total amb el contingut del Reial decret 954/2022 de 15 de novembre publicat al BOE número 275 de 16 de novembre de 2022, i exigeix la seua derogació immediata.

SEGON. El ple de l’Ajuntament de Catarroja insta al Consell del govern de la Generalitat Valenciana i al Govern de l’Espanya a mantenir l’actual ordenació de la planta judicial pel que fa als jutjats específics contra la violència de gènere per tal de garantir una distribució territorial de proximitat, així com ampliar el nombre de jutjats especialitzats per tal de garantir la comarcalització dels jutjats de violència de gènere, a més d’exigir-ne el finançament necessari per part del Govern de l’Estat per a una efectiva especialització dels jutjats de violència de gènere de cada demarcació judicial.

TERCER. Aquest Ajuntament expressa el seu rebuig a totes les manifestacions de violència de gènere i masclista, manifesta el seu compromís amb les víctimes i violència de gènere i violència vicària i declara la tolerància zero amb els maltractadors.

QUART. El ple de l’Ajuntament de Catarroja acorda el trasllat dels presents acords al Ministeri de Justícia del Govern d’Espanya i la Conselleria de Justícia de la Generalitat Valenciana.