La ciutadania de Catarroja respon de manera positiva a les iniciatives de l’Ajuntament per impulsar l’ús de les energies renovables. Aquest dimecres, la sala de conferències del Teatre Auditori s’ha omplit amb més d’un centenar de persones per a assistir a la presentació del Mapa Solar de Catarroja, una iniciativa promoguda per la regidoria de Medi Ambient.

“Que propostes com aquestes vagen avant des de la iniciativa ciutadana és molt positiu, i més en un projecte que ens beneficia com a societat en conjunt. Encara ens falta molt per a aprendre i cal seguir en esta línia, amb les administracions donant tot el suport a iniciatives com esta”, ha explicat Jesús Monzó, alcalde de Catarroja que va tancar l’acte. D’altra banda Monzó també va recordar que “l’observatori de l’horta ha posat a Catarroja com a exemple en polítiques energètiques”, tot un pas endavant que demostra que mesures xicotetes poden fer canviar coses grans.

Durant la presentació van participar els diferents actors dins del projecte local i global que no són uns altres que posar les renovables com un eix que democratize l’energia. Així doncs, Rosa Pardo, directora general de Política Territorial i Paisatge ha posat en valor “els sostres com a ubicació de les plantes fotovoltaiques, dins d’una intervenció centrada en reivindicar una transició energètica justa”.

D’altra banda, la regidora de Media Ambient, Elisa Gimeno ha sigut l’encarregada de presentar la web del mapa solar de Catarroja, un espai, en paraules de la regidora “fet des de l’interés d’aprofitar els recursos ja existents per a produir energies netes, mostrant a la ciutadania uns resultats de l’estudi que ens omplin d’optimisme ja que el nostre poble en els pròxims anys, serà sostenible o no serà”.

Ximo Masip, responsable de l’empresa que ha fet l’estudi, ha oferit informació a la ciutadania sobre la viabilitat d’instal·lar als seus immobles plaques solars. La web (https://www.socsostenible.es/) també inclou un enllaç amb informació sobre la comunitat energètica i com formar-ne part.

En l’apartat tècnic, Ingrid Grandes, experta en energies renovables va dirigir-se a les persones que viuen en comunitats de veïnes i veïns per tal d’explicar les primeres passes per a la implantació de l’autoconsum en comunitats, així com la creació de comunitats energètiques locals. Grandes va orientar tant sobre les potències, tràmits per a constituir una CEL i subvencions disponibles. A més va insistir en la necessitat de la formació per a seguir conscienciant la ciutadania sobre la necessitat de fer esta transició energètica. Complementant la intervenció de Íngrid Grandes, Maria Hernández, representant de la Comunitat Energètica Local de València va explicar l’exemple de la instal·lació de l’energia solar fotovoltaica en la comunitat de veïnes i veïns de la qua és presidenta.

Finalment va prendre la paraula Milà Garcia, presidenta de la Comunitat Energètica de Catarroja, junt al seu director, Salva Moncayo. Van explicar l’estat actual del seu desenvolupament des de la idea inicial en unes jornades municipals realitzades fa dos anys. També va destacar la tradició cooperativista de Catarroja, que ha servit d’impuls a la CEL. Actualment ja està constituïda legalment el passat mes de desembre, i va animar a la ciutadania a unir-se, que actualment compta amb 33 persones associades amb llista d’espera. Un altre dels exemples pràctics que es van exposar va ser el de la Comunitat Energètica de Castellar, un model pilot que ha anat de la mà de l’ajuntament de València, que ha cedit el sostre del centre cívic, i que ja és un èxit.

Salva Moncayo va posar la cooperativa a disposició de la ciutadania, i va aclarir que no cal tindre sostre propi per a ser soci. A més, les quotes de participació poden ser reduïdes. Una de les claus és aprendre a consumir l’energia d’una altra manera, per tal d’aprofitar al màxim l’energia generada. També va avançar que la CEL està plantejant l’adquisició d’un cotxe compartit, i va anunciar l’assemblea informativa del pròxim 19 d’abril al CEIP Bertomeu Llorens.