El TAC Catarroja es va vestir de gala en la vesprada d’ahir per a retre homenatge als productors d’arròs locals. El motiu va ser l’estrena del documental que recull tot el procés de producció de l’arròs, des de la sembra fins a la venda a les botigues d’alimentació. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Catarroja ha recuperat el material inèdit cedit per Manolo Martín Quiles i Salvador Hervás Ribes ‘Ofegagats’, un document audiovisual històric gravat entre 1990 i 1991 que ja està disponible en Youtube.

“Quan aquest material va arribar al meu despatx no vaig dubtar que havia de ser recuperat i que Catarroja, com a Ciutat Educadora, els devia als productors d’arròs locals un homenatge que estiguera a l’altura del treball que fan per la conservació del nostre territori i el progrés econòmic del poble. Ha sigut un acte que ha barrejat el component emocional i que ens ha servit per agrair a Voro i Manolo aquesta iniciativa que van tindre fa 33 anys de documentar tot el procés i així honrar als nostres productors”, explica Jesús Monzó, alcalde de Catarroja.

L’acte, que va estar presentat pel regidor de Comunicació Social, Xavi Bellot, va començar amb el record a les persones que ja no es troben amb nosaltres amb la presència de les seues famílies, les quals van rebre de la mà de l’alcalde, Jesús Monzó, i la consellera d’Agricultura, Isaura Navarro, un diploma commemoratiu. A continuació, van anar pujant un a un, una representació dels productors d’arròs de Catarroja i també Manolo Martín, l’encarregat de gravar les imatges que van donar origen a aquest acte d’homenatge.

Prèviament el públic assistent, que va omplir el Teatre Auditori, va poder presenciar el resultat de l’edició de les imatges. Un material audiovisual de 17 minuts en el qual s’ha documentat tot el procés i que amb l’ajuda dels seus protagonistes, Salvador Hervás i Manolo Martín, s’ha aconseguit completar en un treball de restauració, complex, però que al final ha donat un resultat digne de recordar i guardar com a peça històrica i part de la memòria col·lectiva de Catarroja.

La peça audiovisual es pot visionar a través del canal de Youtube de l’Ajuntament de Cataroja que serà un fidel testimoni per a tothom de com es realitza tot el procés de producció d’arròs i de dignificar la labor dels nostres productors en el manteniment del territori i tradicions.