Catarroja inicia un procés de participació ciutadana per a dissenyar la recollida de residus orgànics. ‘Fem-ho possible’ és un procés d’informació, participació i debat públics al voltant de l’elecció dels sistemes de recollida i gestió més adequats
El nou pla integral de residus de la Comunitat Valenciana estableix que abans de 2020 tots els municipis hauran de tindre implantat un sistema de recolida separada de la fracció orgànica. L’Ajuntament de Catarroja ha posat en marxa un procés de participació ciutadana amb l’objectiu de definir un sistema de recollida de residus orgànics, tal i com exigeix la normativa al respecte.
El nou pla integral de residus de la Comunitat Valenciana estableix que abans de 2020 tots els municipis hauran de tindre implantat un sistema de recolida separada de la part orgànica. En 2019 hauran de ser reciclats el 50% dels residus domèstics, i anar augmentant progressivament esta quantitat fins arribar al 70% en 2022. Són exigències de la normativa europea per a mitigar l’efecte del canvi climàtic.
En este sentit, el consistori ha encetat la campanya ‘Fem-ho possible’, un procés d’informació, participació i debat públics al voltant de l’elecció del sistema de recollida i gestió dels residus orgànics.
Més d’una desena de sessions
A través d’una sessió informativa, celebrada el 27 de febrer (amb una important assitència de públic), sis sessions participatives per barris i sectors, i altres quatre reunions de retorn de la informació, les regidories de Medi Ambient i Participació Ciutadana, pretenen informar a la ciutadania dels models de gestió de residus orgànics existents en l’actualitat, les experiències més exitoses i la importància d’implicar-se en una acció global de molta trascendència. Amb tota esta informació i la implicació del veïnat es determinaran quins són els sistemes més adequats en cada zona de la població.
En definitiva, “es tracta de canviar el sistema de gestió del fem que teníem fins ara”, aclareix Empar Chulià, regidora de Medi Ambient. “Les persones més majors recorden molt bé que abans es tiraven moltes menys coses al fem”, i en certa mesura, “suposa tornar a l’essència d’eixe sistema, deixar de generar moltes tones de residus, estalviar en la factura i, sobretot, lluitar per la conservació del planeta”, puntualitza Chulià.
En concret, a la sessió informativa s’ha exposat la situació actual al municipi: un 47% dels residus de la bossa del fem són orgànics, de mitjana. La seua separació obliga als ajuntaments, a partir de l’1 de gener de 2020, a crear i fer seguiment d’un sistema de gestió i separació eficaç i net.
Per això, el consistori ha posat en marxa este procés participatiu, per a dissenyar un model consensuat per tots els veïns i veïnes. “Entre totes i tots pensarem quina és la manera més adequada d’afrontar este repte”, conclou Chulià.