Compromís sotmetrà a debat en el ple ordinari de juny una moció en la qual es demana sol·licitar a la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, una reunió urgent per tractar la qüestió del transport públic comarcal en la seua globalitat, tot per tal d’aprofitar els fons New Generation de la Unió Europea per poder teixir xarxa i vertebrar la nostra comarca amb un servei públic eficient en compliment dels ODS i l’Estratègia 2030.
A més es reclama instar a la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat a que prenga les mesures oportunes perquè s’aplique a tots els pobles de l’Horta Sud el mateix tracte.
Esta moció es presenta després que des de Compromís Horta Sud es manifestara la “sorpresa per la nova iniciativa «a la carta» que des de la Conselleria d’Infraestructura i Territori s’ha posat en marxa únicament per al municipi de Mislata, l’alcalde del qual és el president provincial del PSOE”. El portaveu de Compromís a la comarca, Pau Alabajos, va explicar que: «Entenem que si les persones de Mislata tenen dret a tindre una connexió nocturna i directa amb la ciutat també la tenen les persones de la resta de pobles. La mobilitat de la comarca i de l’àrea metropolitana és una cosa massa seriosa per a utilitzar-la de manera partidista i oblidant les persones en benefici d’un partit.»
De fet, Catarroja porta anys reclamant a la Conselleria d’Infraestructura i Territori una millora de la xarxa de transport públic que done servici, també nocturn, a les persones que el necessiten per a moure’s. «A més, ajudarà a promoure la reducció del transport privat en favor del transport col·lectiu, especialment ara, que totes i tots hem de prendre consciència per fer front al canvi climàtic», han remarcat.
Per a Compromís als problemes de rodalies que pateixen els usuaris de transport públic d’algunes poblacions de l’Horta Sud, també es poden sumar la manca d’una xarxa que planifique la mobilitat comarcal de manera global, donant resposta a totes les necessitats. «L’any 2021 es va incorporar un autobús que fa el trajecte des d’Albal a Paiporta, amb parades a Catarroja, Massanassa, Alfafar i Benetússer, però lluny de ser una solució, els veïns i veïnes d’aquests pobles han de viatjar fins a Paiporta (el trajecte de 14 quilòmetres té una durada d’1 hora) i després agafar el metro, dos mitjans de transport per arribar a la ciutat. Això no és cap solució seriosa».
En el mateix sentit, des de Compromís Horta Sud, han exigit a la Conselleria que faça públic el Pla de Mobilitat de l’Àrea Metropolitana, que està finalitzat des de fa un any i que no ha sigut presentat als pobles. Compromís ha recordat com: «fa set anys que estem esperant una solució integral que tinga en compte les veïnes i veïns».
Finalment, des de Compromís Horta Sud volen traslladar a la Conselleria d’Infraestructura i Territori una sèrie d’asseveacions: «portem 5 anys en espera de licitació d’un bus que connecte la nostra comarca, només demanem el mateix acord al que s’ha arribat a Mislata, però fer-lo extensiu a la resta de pobles. Ens sorprèn aquesta notícia després de la paralització de l’altre procés, quan se’ns va dir que no es podia traure una altra licitació legalment. Esperem que Conselleria es prenga seriosament els problemes de mobilitat de la ciutadania de l’àrea metropolitana i que no faça política amb els diners de totes i tots.»
També han conclòs amb la proposta que els pressupostos de la Generalitat contemplen una partida destinada a que la Conselleria signe un conveni amb l’EMT de València per tal que posen en marxa un servei que no s’està oferint a dia de hui a la comarca.
MOCIÓ
La mobilitat sostenible és un dels principals reptes als que ens enfrontem els propers anys i un dels eixos principals de treball de l’Estratègia 2030 per a promoure un creixement intel·ligent, sostenible i integrador que el Consell Europeu va aprovar en 2010 per als àmbits de canvi climàtic i l’energia. Al creixement desmesurat de la mobilitat motoritzada, el canvi climàtic, la qualitat de l’aire, el soroll ambiental procedent del tràfic, i la sinistralitat a les carreteres, cal sumar la necessitat de millorar les connexions entre els pobles i vertebrar el territori i, a més, augmentar indefugiblement el servei de transport públic en tot el País Valencià, actualment, molt lluny dels standards europeus en quant a connexions intermunicipals.
Aquesta situació, empitjora quan parlem del servei de rodalies al nostre territori i que actualment gestiona el govern d’Espanya. Un servei que és el pitjor de tot l’Estat. Així es desprén dels diferents informes, memòries i dades facilitades per diferents organismes independents, així com per part del propi govern d’Espanya, Adif i Renfe, que mostren l’alt grau de cancel·lacions, retards i incidiències recurrents en el servei de Rodalies, així com l’absència d’inversió i millora del mateix.
La xarxa de Metro València tampoc no ha estat una solució. Tot i que arriba a alguns pobles de la nostra comarca, la majoria no disposa de xarxa de metro, i han de recórrer a trajectes amb autobús gestionats des dels mateixos municipis, amb convenis amb l’Empresa Municipal de Transport o gestionats per la Generalitat Valenciana.
Des de Compromís per l’Horta Sud, conscients d’aquesta situació, moltes són les iniciatives, reivindicacions i propostes, portades a terme des de 2011 en aquest sentit, i ja des de 2015 des dels governs, i que van des de l’exigència al govern central de complir amb les inversions en rodalies per millorar les línies i serveis, fins propostes al govern valencià per augmentar les línies i les freqüències d’autobusos interurbans, millorar la intermodalitat, ampliar la xarxa de metrovalència, incloure la bicicleta com element de mobilitat essencial en els desplaçaments curts, així com la inclusió del servei d’autobús nocturn en els plans de mobilitat de transport públic de la Generalitat Valenciana, entre altres.
Així, la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, va aprovar definitivament l’any 2019 el «Projecte de servei públic de transport de viatgers per carretera CV-106, València Metropolitana Oest, i CV-108, València Metropolitana Sud» després d’un llarg procés de participació pública al que van presentar propostes ajuntaments, mancomunitats, particulars, usuaris, entitats i empreses. Un projecte que inclou la renovació del servei d’autobús de la nostra comarca, així com la inclusió de connexions nocturnes entre els pobles de la comarca i la ciutat de València, tal i com veníem reclamant des de feia anys en resposta a la demanda ciutadana.
No obstant, aquest projecte, una vegada licitat, no ha estat encara adjudicat a cap empresa concessionària, de manera que ens trobem amb el mateix servei de sempre, sense línies nocturnes i amb trajectes i freqüències insuficients.
El desembre de 2021, la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat presentava el Pla de Mobilitat Metropolitana (PMOME) de València. Un pla necessari i que planteja, després de molt de temps, una visió conjunta i estratègica per als pròxims anys en termes de mobilitat. Però, que encara està per publicar. L’èxit de la targeta SUMA+ ha de servir per a redoblar esforços a millorar el transport públic. Hi ha molt de treball per fer i no podem perdre ni un segon més. Per exemple, és urgent resoldre les licitacions del transport públic en els pobles de l’Horta de València, vora 20 anys caducades, pendents d’incorporar millores com l’increment de freqüències o l’ampliació d’horaris.
Per sorpresa per als pobles de l’Horta Sud, i després d’anys esperant una solució temporal al problema de comunicació amb bus de la nostra comarca, el passat 25 de maig la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, anunciava que implantaria, amb càrrec als pressupostos de la Generalitat Valenciana, el servei de bus nocturn en el municipi de Mislata, localitat que es troba a tan sols un kilòmetre de distància del Cap i Casal i que, a més, compta amb dues parades de Metrovalència que operen també en horari nocturn, servei que s’implantarà de forma immediata i sense esperar la licitació conjunta de Conselleria.
Des de Compromís Horta Sud mostrem la nostra més absoluta sorpresa per la nova iniciativa “a la carta” que des de la Conselleria d’Infraestructura i Territori, s’ha posat en marxa únicament per al municipi de Mislata. Entenem que si les persones de Mislata tenen dret a tindre una connexió nocturna i directa amb i des de la ciutat de València, també la tenen les persones de la resta de pobles. La mobilitat de la comarca és una cosa massa seriosa com per actuar de manera arbitrària i perjudicial per a la resta de la ciutadania. Necessitem una solució global que tinga en compte a totes les veïnes i veïns de l’Horta Sud.
La nostra comarca i la ciutat de València tenim el repte de construir ferramentes de cogovernança, estructures que permeten planificar les inversions, gestionar els serveis i aprofitar els recursos dels municipis amb la màxima eficàcia, com es va posar de manifest en la sessió ”Visió metropolitana” del Fòrum Urbà València 2030 que, a iniciativa de Joan Ribó, va reunir el passat dia 19 de maig alcaldes i alcaldesses de l’Horta. Aquesta iniciativa unilateral per a Mislata va en contra d’aquesta necessita de polítiques conjuntes i coordinades.
És per això que fem les següents propostes:
1. Que l’Ajuntament de Catarroja, en coordinació amb la resta d’Ajuntaments de la Comarca de l’Horta Sud, sol·licite a la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, una reunió urgent per tractar la qüestió del transport públic comarcal en la seua globalitat, tot per tal d’aprofitar els fons New Generation de la Unió Europea per poder teixir xarxa i vertebrar la nostra comarca amb un servei públic eficient en compliment dels ODS i l’Estratègia 2030.
2. Que l’Ajuntament de Catarroja inste a la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat a que prenga les mesures oportunes perquè s’aplique a tots els pobles de l’Horta Sud el mateix tracte, i s’implante el servei de bus nocturn a tota la comarca, primant els pobles que no disposen de xarxa de metro nocturn per desplaçar-se.
3. Que l’Ajuntament de Catarroja inste a la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, a fer públic el Pla de Mobilitat Metropolitana (PMOME) de València, anunciat en 2021.
4. Que l’Ajuntament de Catarroja inste a la Generalitat Valenciana per a que els pressupostos de 2023 de la Generalitat contemplen una partida destinada a que la Conselleria signe un conveni amb l’Empresa Municipal de Transport de València per tal de posar en marxa el servei que no s’està oferint a dia de hui a la comarca, tant de transport diürn com nocturn.