Compromís per Catarroja presenta per al seu debat al ple ordinari del mes de novembre una moció en defensa del sector citrícola valencià.

La moció insta a la prohibició de la importació de taronges procedents de països que empren controls de plagues deficients o amb productes no permesos a la Unió Europea, i és una adaptació de la PNL presentada pel Grup Parlamentari de Compromís a les Corts Valencianes.

MOCIÓ

La penetració i implantació de plagues de cultius al nostre territori és un greu problema per al sector agrícola que, tot i els esforços de les persones que viuen de l’agricultura i de les administracions, no hem pogut aturar.

La principal dificultat per la citricultura deriva de l’arribada de plagues al·lòctones què, procedents d’altres zones del planeta, no disposen de depredadors naturals i s’expandeixen de forma exponencial. El cotonet de Sud-Àfrica és un exemple clar d’aquest fenomen i de les seues conseqüències.

Per altra banda, la UE està implementant una política de producció agrícola sostenible en el marc de l’Estratègia de la Granja a la Taula que suposarà una reducció del 50% dels pesticides químics perillosos per al 2030, per a assegurar la salut de les persones que treballen al camp, la de les consumidores i del medi ambient en general.

Tot i això, la resta de països importadors a la UE continuen utilitzant molts productes que, ja en l’actualitat, no estan permesos als països comunitaris, sent així que les nostres produccions tenen un desavantatge pel que fa al cost de producció mentre totes aquestes produccions continuen entrant i competint amb els nostres productes.

Tot i que els països tercers continuen fent servir molts productes fitosanitaris no autoritzats a Europa, això no lliura als seus productes de veure’s afectats per plagues, fins al punt d’haver-se incrementat les intercepcions de productes amb plagues en les importacions, que ha arribat fins a un 41% fins a agost respecte a l’any passat.

Les dades més preocupants, pel que fa a possibles ratificacions de l’Acord amb Mercosur, són les deteccions de plagues procedents de Brasil, amb un increment respecte a l’any passat del 544%, a més d’altres països de Sud-amèrica; o les últimes deteccions de productes sud-africans que acumula intercepcions de Phyllosticta citricarpa (taca marró), que han motivat la paralització de les importacions de la varietat de taronja Valencia Late.

A més a més, l’autorització d’aquests productes als països d’origen suposa un risc per a qui acaba consumint finalment el producte, en aquest cas la ciutadania europea, ja que fins a agost ha hagut 481 intercepcions de fruites i hortalisses contaminades amb matèries actives no autoritzades a la Unió Europea o amb ‘Límits Màxims de Residus’ per damunt dels estàndards europeus, la major part per presència de Metil Cloropirifós o Cloropirifós.

El més cridaner d’aquesta circumstància és la distribució per països de la procedència de les intercepcions, ja que la gran majoria corresponen a produccions de Turquia (86 % del total) seguida d’Egipte (10 %). Aquestes dades, aportades pel Sistema Europeu d’Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos (RASFF), evidencien que és necessari repensar els acords d’importació als països de la UE, més encara si observem que les restriccions aranzelàries de les produccions valencianes per a entrar a Turquia se situen al 54%, mentre que les de Turquia per a importar a territori de la UE són sols del 20%.

Tot i que la UE va augmentar els controls a les importacions turques des de finals de l’any passat, això no s’ha traduït en una menor presència de substàncies detectades. Molt al contrari: s’ha incrementat significativament.

És per tot això que presentem la següent

PROPOSTA D’ACORD

  1. L’ajuntament de insta el Govern d’Espanya a exigir a la Unió Europea que es prohibisquen les importacions de productes agrícoles procedents de Turquia i Egipte mentre no s’apliquen les mateixes restriccions d’ús de fitosanitaris que s’apliquen als estats membres de la UE.
  2. L’Ajuntament de insta al Govern d’Espanya a exigir a la Unió Europea que implemente un tractament en fred unificat per a totes les importacions agrícoles de tercers països, seguint el sistema més exigent requerit als països membres de la UE per a exportar a altres països.

3. Donar trasllat d’aquest acord al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.