Compromís presenta una moció al ple de l’Ajuntament de Catarroja per a demanar la paralització del projecte d’ampliació nord del Port de València i l’accés nord al Port, així com de l’ampliació d’infraestructures de transport terrestre, fins que la totalitat del projecte siga objecte d’una nova avaluació d’impacte ambiental que permeta conèixer les conseqüències ambientals de la totalitat de les actuacions, així com la seua cabuda en la legalitat ambiental vigent.

La moció, que ha redactat i defensarà la nostra companya Elisa Gimeno, aposta “per protegir la salut de les persones i posar la vida al centre, definint i aplicant plans de control i reducció efectiva d’emissions de contaminació atmosfèrica i acústica”, i també reclama el replantejament de la ubicació de la terminal de creuers, tal com està planificada, “ja que la ubicació on està prevista actualment té un impacte directe en la ciutadania que habita en els Poblats Marítims”.

Cal assenyalar que l’ampliació del Port de València té una afectació directa al parc natural de l’Albufera i, per tant, també al terme municipal de Catarroja. Apostem, doncs, per un desenvolupament del Port de València sostenible i que posen davant la vida de les persones.

MOCIO COMPLETA

L’ampliació del Port de València és un macroprojecte de gran impacte en la ciutat de València i la seua àrea metropolitana, i que avança decididament per part de l’Autoritat Portuària i del seu president, Aurelio Martínez, designat directament pel president de la Generalitat, Ximo Puig. Aquest projecte s’està duent a terme tot i l’oposició de Compromís des de la Generalitat i des del propi consell de l’autoritat portuària, on comptem amb un representant que s’ha oposat retiradament a tots els avanços en aquest projecte. Durant tot el procés, des de Compromís s’ha qüestionat la vigència de la declaració d’impacte ambiental que sustenta el projecte, ja que aquesta està basada en una legislació caducada, i hem demanat, des de diferents instàncies, que el projecte no pot continuar avant sense una nova avaluació ambiental del mateix, considerant l’actual legislació en matèria de medi ambient i les noves condicions i context climàtic. La societat civil, organitzada en diferents col·lectis en la Comissió Ciutat-Port, ha engegat, junt amb Ecologistes en Acció, una campanya per a defensar la retirada del projecte d’ampliació del port, així com la paralització de diferents projectes associats a la mateixa, com la nova terminal de creuers on el polígon industrial de la ZAL.

Aquesta campanya compta amb un manifest, al qual volem adherir-se amb aquesta moció.

Proposem acomplir el següent:

PRIMER.- L’ajuntament de Catarroja dona suport a la tasca de la Comissió Ciutat-Port en la defensa d’un Port de València sostenible per a la ciutadania i per al medi ambient, i en conseqüència:

  1. Es demana la paralització del projecte d’ampliació nord del Port de València i l’accés nord al Port i l’ampliació d’infraestructures de transport terrestre, fins que la totalitat del projecte siga objecte d’una nova avaluació d’impacte ambiental que permeta conèixer les conseqüències ambientals de la totalitat de les actuacions, així com la seua cabuda en la legalitat ambiental vigent.
  2. Es demana el replantejament de la ubicació de la terminal de creuers, tal com està planificada, ja que la ubicació on està prevista actualment té un impacte directe en la ciutadania que habita en els Poblats Marítims.
  3. Es demana l’estudi d’alternatives per la ubicació de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) a l’actual, situada en La Punta, per tindre aquesta un valor estratègic d’interès ciutadà i ambiental com a corredor verd entre l’Albufera i els llits antic i nou del riu Túria.
  4. Es demana la valoració de la reversió del dic nord de recer si l’ampliació del Port no es produeix per la seua inviabilitat ambiental.
  5. Es manifesta l’aposta per una economia per a les persones i, en eixa direcció, perquè es prioritzen les inversions públiques i la reassignació de les previstes per a l’ampliació del Port, en cas que aquesta quede descartada, per a pal·liar tots els impactes i danys que ja s’ha causat als barris i els ecosistemes valencians, per a sectors econòmics de proximitat, salut pública i de qualitat i diversificació productiva.
  6. Es defensa una política fiscal que elimine de manera urgent els privilegis fiscals i administratius i dels subsidis de l’activitat privada del Port per tal que incorpore almenys part dels costos socioambientals que genera, i així poder reinvertir aquests ingressos en la millora de formes de mobilitat més sostenibles, en impulsar sectors econòmics més justos i més distributius socialment, que no es basen en els combustibles fòssils.
  7. S’aposta per protegir la salut de les persones i posar la vida al centre, definint i aplicant plans de control i reducció efectiva d’emissions de contaminació atmosfèrica i acústica, d’acord amb els nivells segurs de contaminació per a les persones admesos per l’Organització Mundial de la Salut, en les zones i barris més propers al Port de València, d’acord amb els objectius climàtics al 2030. 8. S’aposta per impulsar i implantar un nou model de governança dels ports i qualsevol iniciativa derivada d’ells, que done més veu i vot als territoris afectats i que contextualitze la gestió i la presa de decisions a la situació eco-climàtica, econòmica i social actual.

SEGON .- Fer una crida als responsables de la gestió territorial perquè vetllen per la ciutadania a la qual representen i prenguen una posició decidida i activa a favor de l’interès general de la ciutadania i no d’interessos particulars d’empreses privades, exigint les garanties ambientals per a qualsevol actuació territorial compromesa com és el projecte d’ampliació del Port de València.

TERCER. Donar trasllat del present acord a la Presidència de la Generalitat Valenciana, a la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Transport i a l’Alcaldia de la ciutat de València, així com a les persones titulars del Ministeri de Foment i del Ministeri per a la Transició Ecològica i a la Presidència de l’entitat pública Ports de l’Estat, perquè preguen les mesures oportunes al respecte.