El grup municipal Compromís Catarroja ha registrat en l’Ajuntament una moció en defensa de l’agricultura valenciana en la qual s’insta al govern central a defensar davant la Comissió Europea la revisió de l’acord amb Sudàfrica posant especial atenció al sector de la citricultura valenciana.

A l’octubre del 2022 es compleix el termini de cinc anys que permet la revisió del Tractat entre Sudàfrica i la Comissió Europea. En aquest termini, la Unió Europea pot presentar les seues propostes de modificació, en cas que s’haja demostrat perjudicial per als Estats membres o que no s’hagen complit els paràmetres establerts.

Segons explica Elisa GImeno, regidora d’Agricultura, “és evident que el Tractat amb Sudàfrica ha sigut greument perjudicial per a l’agricultura valenciana i catarrogina amb importacions que han suposat una competència deslleial. Estem en un moment crucial en el qual el tractat s’ha de debatre i revisar, i hi ha una oportunitat clau de que les demandes del sector s’atenguen per part del govern central i la Unió Europea, amb l’objectiu de millorar les condicions en les quals competim”.

La moció de Compromís, fa èmfasi en els greus perjudicis econòmics als quals s’ha vist afectada la citricultura, com també els efectes devastadors de l’entrada de noves plagues. El comerç global ens està duent l’entrada de plagues que en altre moments no proliferarien però que amb les canviants condicions climàtiques fan que troven lloc i desplacen els equilibris de biodiversitat, afectant a la salud del camp i de la gent. L’entrada de plagues com la “falsa arna” a través de les importacions de tercers països, com és el cas de Sud-àfrica, suposa la major amenaça actualment a la citricultura valenciana. El fet d’importar productes vegetals de països extracomunitaris en els quals es troba present aquest insecte suposa un greu risc fitosanitari per a l’agricultura i el medi ambient comunitaris, que pot provocar importants pèrdues econòmiques i danys ambientals a la sanitat vegetal.

A més la necessària neutralitat climàtica entra en contradicció amb el tràfic de mercaderies per la quantitat d’emissions que produeixen, sent que podem tindre amb garanties una producción local tal i com marca l’estratègia europea «De la granja a la taula» .És una contradicció en si mateixa la importació de grans quantitats de cítrics procedents de Sud-àfrica per la via del transport marítim, que s’oposa frontalment a la reducció d’emissions efecte hivernacle disminueix el consum local i de proximitat. Tal i com diu Yayo Hererra, el decreiximent será, vulguem o no, podem reprendre el comerç km0 i cuidar els nostres productes i establir i garantir amb el seu comerç de proximitat o arriscar-se a no estar preparats.

A més de tot l’anterior, des de Compromís han volgut posar en valor la tasca que s’està realitzant des de la Conselleria d’Agricultura liderada per Mireia Mollà, ja que segons afirmen “per primera vegada en els comptes de la Generalitat es disposa d’una línia d’ajudes per als agricultors afectats per la plaga del cotonet. A més d’això la Comunitat Valenciana és la que més diners aporta a l’assegurança agrària per a ajudar els productors, com també és necessari recalcar l’aposta de la conselleria en la lluita biològica contra les plagues, que es tradueix en la important inversió de 14 milions en la reconversió del centre de Caudete de las Fuentes com a centre de referència europea en la lluita biològica”.