El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet ha anunciat que demanarà a Madrid el soterrament de la via fèrria a les zones urbanes a petició de diversos municipis afectats pel traçat d’aquesta infraestructura. “En l’actualitat”, ha explicat Jesús Monzó alcalde de Catarroja, “la via separa barris, genera contaminació acústica i incomunica zones industrials amb el casc urbà i evidentment és un lloc on ocorren lamentables atropellaments com el que va ocórrer recentment a Alfafar, pel que no podem conformar-nos amb una solució puntual, sinó integral ja que els beneficis socials serien notables en seguretat i qualitat de vida i per això reclamem una via directa i verda fins València”.

Mulet, que ha visitat la localitat després que aquesta passada setmana reclamara la compareixença de la ministra de transports i de la Presidenta d’ADIF només conèixer-se el tràgic accident d’Alfafar on va morir una jove de la localitat, ha assegurat que traslladarà aquesta “raonable” petició a l’Executiu espanyol. “Els alcaldes consideren que soterrar la via en eixos 10 quilòmetres entre Silla i València pot generar una via verda que podria permetre a la gent moure’s amb vehicles no contaminants, com bicicletes, patinets o a peu, a més de guanyar en tranquil·litat, contaminació acústica i cohesió entre barris i zones industrials al fer-los més permeables”, ha explicat. El senador formalitzarà a l’executiu la proposta i preguntarà si aquesta mesura té encaix en properes convocatòries dels Fons Europeus Next Generation per a la lluita contra el canvi climàtic. “Parlem d’actuacions que poden semblar costoses però que son calderilla al costat de vies de tren d’alta velocitat que no gasta ningú. Son els nostres impostos i volem que s’invertisquen en coses útils com eliminar barreres que impedeixen la vida normal a estes poblacions”, ha dit el portaveu de la coalició al Senat.

Per aquesta línia discorren trens de mercaderies i els convois de rodalia que van cap a Gandia i Xàtiva, pel que el soroll és constant. “Compromís des de fa molts anys reclama una solució per Benetússer i Catarroja i altres poblacions i que pot ser una alternativa de mobilitat sostenible al camí Real de Madrid amb una via recta que donaria molts beneficis als pobles de l’Horta Sud”, ha afegit l’alcalde de Catarroja.