Compromís demana que el ple retire a Franco la primera medalla d’or de la Vila de Catarroja

El portaveu municipal de Compromís, Jesús Monzó, ha desvetlat que el dictador, Francisco Franco, va rebre la primera medalla d’or de la Vila en l’any 1972. Fins al moment ningú ha revocat aquest acord que segueix vigent mentre no es diga el contrari. Segons Monzó, “no pararem fins que no quede en la nostra localitat cap escletxa d’un sistema polític dictatorial com va ser el de Francisco Franco”. Compromís també recorda que Compromís va guanyar, via judicial, una qüestió semblant a Rita Barberá. Finalment va ser el jutjat qui va retirar el títol d’alcalde honorífic a Francisco Franco.

Segons Monzó, l’ajuntament de Catarroja va elaborar un reglament d’honors i distincions aqueix mateix any que va contar amb el beneplàcit del Ministeri de Governació, un reglament que es va fer, exclusivament, amb la finalitat d’exaltar la figura del dictador i del llavors príncep d’Espanya, Juan Carlos I.

Compromís considera que és vergonyós que en els expedients històrics de la ciutat conste que un dictador tinga aquest reconeixement ,al costat d’altres personalitats insignes de la ciutat, que independentment de la seua ideologia política, han contribuït a engrandir la població de Catarroja.

Segons Monzó, mentre l’ajuntament no rectifique aquesta decisió arbitrària i aprovada per una corporació no escollida democràticament, s’estarà vulnerant la llei de memòria històrica on en la seua articule 15 diu: “Les Administracions públiques, en l’exercici de les seues competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o esments commemoratius d’exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura” Així mateix, el portaveu de Compromís recorda que l’actual reglament d’honors, distincions i recompenses de l’ajuntament de Catarroja, aprovat l’any 1988, en el seu preàmbul estableix que: “L’Ajuntament de Catarroja considera un deure moral honrar públicament a aquelles persones que, per les seues virtuts cíviques elevades i per la seua actuació excepcional en la societat, constitueixen un gran exemple a seguir, digne de reconeixement públic”.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *