L’Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Conservació d’Àrees Naturals i Devesa-Albufera, ha signat un conveni de col·laboració amb les ONG Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife per a la posada en valor del Tancat de la Pipa com a espai d’alt valor ecològic i d’ús públic. Així ho ha presentat el regidor Sergi Campillo, acompanyat de representants de les dos entitats, Lucía Moreno i Mario Giménez, que gestionen este espai natural del parc de l’Albufera des de 2011 i que és propietat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

El regidor de Conservació d’Àrees Naturals i Devesa-Albufera, Sergi Campillo, ha assegurat que és “tot un orgull signar este conveni amb les entitats que custodien i tant treballen per conservar el Tancat de la Pipa, un espai que reprodueix les condicions ambientals de l’Albufera abans del col·lapse ambiental dels anys 70”. En este sentit, el regidor ha manifestat “que és important que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que és propietària d’este tancat i que col·labora en este conveni indirectament, entenga la transcendència de destinar a l’Albufera l’aigua del Xúquer, que és la que tradicionalment entrava, per a recuperar-la i tornar a tindre la llacuna d’aigües cristal·lines, plena de plantes i animals que serien un pol d’atraccions de visitants i de desenvolupament local”.

Per la seua banda, Lucía Moreno d’Acció Ecologista-Agró, ha recordat que el Tancat de la Pipa, de 40 hectàrees de superfície, “funciona com a un laboratori a l’aire lliure” per a mitjançant “la investigació millorar l’estat de conservació de moltes espècies i de l’Albufera, i millorar els servicis ambientals que els aiguamolls ens poden proveir a totes les persones”. Mario Giménez de SEO/BirdLife, ha expressat que el Tancat de la Pipa és una Albufera a escala des del punt de vista de la biodiversitat, ja que “es recuperen alguns hàbitats desapareguts i espècies amb estat de conservació molt dolent pel deteriorament ecològic de l’Albufera” i on, a més, “es treballa per saber què passa amb la problemàtica de l’aigua i resoldre-la” en col·laboració amb universitats, la Confederació, l’Ajuntament de València i resta d’ajuntaments del parc natural i la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

Entre les línies principals d’acció d’este conveni estan millorar l’estat de conservació del Tancat de la Pipa, i potenciar i donar a conéixer el patrimoni natural i cultural existent en esta reserva oberta al públic des de 2009. A més, es vol constituir un motor de desenvolupament sostenible i banc d’idees per a la població local, així com establir una col·laboració entre les parts vinculades per a desenvolupar accions i esdeveniments d’interés comú i que posen en valor esta reserva.

El conveni té una dotació econòmica de 47.500 euros, destinats a sufragar part de les activitats que es duran a terme en el Tancat de la Pipa, i que són repartits entre Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife a una proporció de 62,5 % i 37,5 % respectivament. El conveni s’estructura en cinc blocs de treball, en els quals es duran a terme diverses activitats encaminades a complir els objectius establerts.

Pel que fa a la millora de l’oferta de l’ús públic i l’educació ambiental, s’ha ampliat l’horari d’obertura un dia més a la setmana i s’obrirà també una vesprada a la setmana, per a respondre així a les demandes de molts visitants, tal com ha exposat la representant d’Acció Ecologista-Agró. Per a poder visitar el Tancat de la Pipa cal concertar cita a través de l’adreça electrònica [email protected] o del telèfon 608746865.

Després de l’ampliació de l’horari, l’obertura al públic en horari d’estiu (de març a setembre, tots dos inclusivament) serà de dimarts a diumenge de 10 a 14 hores; i divendres de 16 a 20 hores. Els caps de setmana d’agost, el Tancat de la Pipa romandrà tancat al públic. L’horari d’hivern (d’octubre a febrer, tots dos inclusivament) serà de dimarts a divendres de 10 a 14 hores; divendres de 15 a 19 h; i dissabtes i diumenges d’11 a 15 h. Els caps de setmana de gener estarà tancat al públic.

Amb l’objectiu d’arribar a més gent, també s’ha llançat el programa pilot d’educació ambiental ‘L’Albufera i la Pipa a la teua aula’, dirigit als centres educatius del municipi de València, i en el que programaran xarrades en els col·legis i instituts que complementaran la visita al Tancat de la Pipa. Una activitat oberta a tots els centres, però en la que es prioritzaran els centres més propers a esta zona.

Un altre dels punts del conveni és la promoció de la dinamització territorial, en la que es promourà acostar-se a l’Albufera en transport públic, combinant-ho amb la barca des de la Devesa. L’EMT oferix la línia 25 que connecta amb l’Albufera i també està la possibilitat d’arribar a través del carril bici. Així mateix, s’han programat un total de 8 activitats amb la intenció de fomentar la comunicació i el desenvolupament d’activitats amb eixida des de la Devesa i el terme municipal de València, centrades principalment en la celebració de diversos Dies Mundials, com per exemple el Dia Mundial dels Aiguamolls.

En eixe sentit i per a fomentar el turisme ambiental es realitzaran les I Jornades d’Ecoturisme en l’Albufera, destinades a col·lectius, associacions i empreses del terme municipal i que es basaran en l’intercanvi d’experiències turístiques en la naturalesa, oferint la visió tant de la població local com d’empreses del sector. ŠIAULIŲ AUTODOTA – Bene pigiausios autodalys Vilnius čia Unes jornades que se centren en fomentar “línies respectuoses de desenvolupament econòmic a través de bones pràctiques ambientals”, ha explicat Campillo, que ha remarcat que ja s’ha posat en contacte amb Turisme València per tal de coorganitzar la jornada i ajudar a Turisme a contactar amb totes les empreses i entitats que ja estan treballant en ecoturisme al parc natural.

Al mateix temps, es vol fer del Tancat de la Pipa un espai per a la formació i la sensibilització, mitjançant un programa de formació per a l’ecoturisme —dirigit principalment als barquers del Saler i El Palmar, però obert a tots els sectors locals, com ara empreses turístiques, sector agrari, vela llatina i pesca— i un programa de foment de bones pràctiques ambientals per a minimitzar els possibles impactes en este espai natural. A més, es realitzarà un programa de voluntariat ambiental en el qual es desenvoluparan accions tant de sensibilització ambiental com de conservació d’hàbitats i espècies. Així mateix, les entitats que subscriuen el conveni col·laboraran amb la formació tant del personal laboral o en pràctiques a càrrec del Servici Devesa-Albufera, com en la formació mediambiental de personal funcionarial i laboral de l’Ajuntament.

El Tancat de la Pipa farà, a més, les funcions de viver de plantes palustres -és a dir, típiques d’aiguamoll- i es posarà en marxa un protocol de reintroducció, reforç i seguiment d’espècies vegetals palustres catalogades. Pel que fa a la comunicació, es durà a terme la reedició de materials divulgatius impresos, així com la difusió dels materials divulgatius del servici Devesa-Albufera per a totes les visites del Tancat de la Pipa.