Catarroja ja ha donat a conéixer les persones guardonades a la XXXVIII edició dels Premis ‘Vila de Catarroja’. Enguany, les tres categories en què es dividien els premis eren Fotografia, Narrativa Juvenil i Poesia.

Els noms de les persones premiades van fer-se públics en una gala, celebrada ahir al Teatre Auditori de Catarroja, davant d’un nombrós públic assistent. Finalment, Lola Ruiz, amb el seu treball La vela llatina a l’escola, escola de vida, va ser la guanyadora del primer premi de 1.000 €, en un homenatge a la pràctica que l’ha apropat al Port de Catarroja. Tanmateix, Ruiz no va ser l’única premiada de la categoria. El jurat també va atorgar un accèssit de 500 € a Antonio Gutiérrez per Passeig de tardor.

D’altra banda, el XIII Premi Benvingut Oliver de Narrativa Juvenil ha anat a parar enguany a l’escriptora Anna Rúbio, amb la seua novel·la Fotògrafa de núvols, de la qual l’autora va voler compartir-ne un fragment amb el públic del TAC. Francesc Mompó, un veterà ja dels Premis Vila –en edicions anteriors va ser premiat en la categoria de Narrativa Juvenil–, va ser el guanyador del XXVII Premi Benvingut Oliver de Poesia amb Llegint Celan. Ambdós van fer-se amb l’import corresponent al primer premi de les seues categories –3.000 € i 4.500 €, respectivament–, que inclou, alhora, el pagament dels drets d’autor de la primera edició.

L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde de Catarroja i regidor de Cultura, Jesús Monzó, a més de la regidora de Turisme, Dolors Gimeno i de la resta del grup municipal de Compromís. Així mateix, també va rebre el suport de la Diputació, de la mà del Diputat de Cultura, Xavier Rius i el Diputat de Projectes Europeus, Bartolomé Nofuentes, en representació del president. D’altra banda, també hi van participar Enric Luján, de Florida Centre de Formació i Jesús Figuerola, de Perifèric Edicions, entitats que contribueixen des de fa anys a donar suport al certamen.

Així mateix, la gala va estar amenitzada per una secció de l’Orquestra de la Societat Musical l’Artesana, dirigida per Ximo Arias, que va interpretar diverses peces musicals.

Setmana Cultural
L’entrega dels premis ha tancat una Setmana Cultural, que va començar el dimecres 21 i que ha comptat amb activitats diverses. Així, la ciutadania ha pogut gaudir de la xarrada “Fotografia per a créixer”, a càrrec d’Amparo Muñoz i de les presentacions dels llibres Albuferenc, de Berna Blanch i La parròquia Maria Mare de l’Església, eix i vertebració del barri, de Guillermo Valls. A més, dins la Setmana Cultural també s’ha celebrat la VI Trobada d’Escriptores i Escriptors de l’Horta i l’últim recital del cicle ‘Dos poetes com nosaltres’, amb els poetes Josep Lluís Aguiló i Ponç Pons.

Per a l’alcalde de Catarroja i regidor de Cultura, Jesús Monzó, “els premis estan més vius que mai”. “En esta legislatura s’ha recuperat la convocatòria anual dels premis i s’han introduït més categories, estem donant impuls a les autores i els autors locals”, ha explicat Monzó. “Catarroja hui ja és una referència cultural a la comarca i més enllà”, ha afegit.