L’Ajuntament de Catarroja amb col·laboració d’Egevasa ha redactat el Pla d’emergència front a la sequera. Este document és fonamental, tal i com es contempla en el Pla hidrològic Nacional, en poblacions de més de 20.000 habitants, com és el cas de la nostra. El Pla exposa com actuar en situacions d’emergència i escassetat d’aigua a més de proposar mesures que facen més eficient els recursos hídrics del municipi. Aixi doncs, el Pla de sequera, ve a reunir un compendi de recomanacions, actuacions i consells per a la població amb la finalitat que el bé tan preuat com és l’aigua potable, siga utilitzat amb responsabilitat i, d’altra banda, des del govern local es tinga una guia per a actuar en casos d’escassetat.

“Un ús responsable dels recursos naturals no sols és beneficiós per al nostre entorn, sinó que també ens ajuda a disminuir el cost de la nostra factura. Els costos ambiental i els econòmics hem de tindre clar que han de ser valorats al mateix nivell, per aconseguir eficiència i entorns saludables. Plans com aquest ens permeten, no sols ser més eficients sinó també saber com actuar en el cas de sequeres, a les quals el canvi climàtic ja ens ha anat avisant”, explica Elisa Gimeno, regidora de Medi Ambient.

L’estudi desgrana com fer un ús més eficient dels recursos hídrics des de dos punts de vista, com a Ajuntament, però també com a ciutadà. D’una banda s’ofereixen una sèrie d’opcions i consells per a reduir la despesa d’aigua en el reg dels jardins municipals i la detecció ràpida de fugides hídriques en tot el sistema municipal, així com la utilització més sostenible dels pous. D’altra banda, es llancen una sèrie de recomanacions i consells a la ciutadania perquè descobrisquen com, amb xicotets gestos poden evitar malgastar recursos hídrics.

Finalment, quant al Pla d’emergència contra la Sequera, aquest reflecteix tots els passos a seguir des del govern en casos de períodes d’escassetat hídrica. Ací es configura des de la declaració de l’alerta o emergència fins a la designació d’un comité de seguiment que puga dictaminar els diferents estats d’actuació, en col.laboració amb l’organísme de conca o administració hidraúlica corresponent. Recordar que des de l’Ajuntament s’ha complit amb els teminis legislatius que ens obligaven a tindre aquest pla redactat abans de final d’any. escortstars