La Comissió dels Premis Josep Chulvi Puchalt al foment del valencià a Catarroja ha fet públiques els guardonats i guardonades de la novena edició de les distincions que reconeixen el compromís i la promoció del valencià en diferents àmbits de la vida comercial, associativa i cultural de la localitat. En l’edició d’enguany s’han establert cinc categories per distingir el foment de la nostra llengua en la restauració, el comerç, l’activitat cultural (en el vessant empresarial i associatiu) la trajectòria personal i finalment, el guardó extraordinari.

Enguany els guardons són per a Bella Ciao en restauració, Forn el Progrés en comerç, Vincle Editorial i Associació de Vela Llatina en activitats culturals, Pau Pons en trajectòria i Pasqual Alapont en reconeixement extraordinari. La gala de lliurament dels premis se celebrarà dilluns 21 de juny a les 19.00 hores al TAC de Catarroja amb l’acompanyament musical del Trio Harmònic de l’Artesana de Catarroja.

En la modalitat de restauració la pizzeria Bella Ciao ha estat escollida per fer del valencià la llengua vehicular d’atenció, com també ho fa, en la categoria comercial, el Forn El Progrés, un dels establiments més tradicionals del poble.
En la distinció cultural, Vincle Editorial s’emporta el reconeixement empresarial, i l’Associació de Vela Llatina els Peixcadors el guardó associatiu pel manteniment de la tradició albuferenca i el vocabulari específic de la vela en les seues activitats.

La dramaturga i directora artística del Pont Flotant, Pau Pons rep enguany el premi a la trajectòria personal, i l’escriptor Pasqual Alapont el reconeixement extraordinari per la seua vinculació al món del llibre i del teatre en valencià.
El jurat de la IX edició dels premis Josep Chulvi ha estat formada per Raquel Taberner, Imma Ortells, Conxa Hervàs, Arturo Gradolí, Mariló Gradolí, i ha estat presidit per Vicent Moreno.

Premis Josep Chulvi
Els Premis Josep Chulvi Puchalt tenen com a objectiu reconéixer l’esforç de persones, institucions i empreses pel foment, promoció i normalització del valencià. Porten el nom de Josep Chulvi, històric militant del valencianisme a Catarroja i fundador dels col·lectius locals de la Unitat del Poble Valencià i del Bloc, que va morir en l’accident del Proof Spirit, esdevingut en 1997 al port de València.

En la primera edició, l’any 2005, va ser guardonada l’Escola Jaume I amb el projecte d’Acord per a nouvinguts i el cantant Miquel Gil. En 2007 es va reconèixer les persones participants en el Voluntariat Lingüístic Dariana Groza, Victoria Gascón i Diana Pezantes, així com l’Editorial Afers. El mestre i músic David Reig, els cantants Pepa Garzón i Manolo Chilet i l Perifèric Edicions van ser els guardonats en 2009, mentre que en 2011 ho van ser la mestra Assumpció Chisvert, el rector Guillem Valls i el grup musical Tres Fan Ball.

En la cinquena edició, celebrada el 2013, les persones i entitats guardonades van ser el voluntariat per valencià de l’EPA de Catarroja, l’Escoleta de Maru i la comissió “Un tall d’Empastradors” del Fòrum Catarroja. En 2015 es va premiar l’Escola de Música de la Societat Musical l’Artesana i el mestre Joan Artola, i en l’edició de 2017 es va distingir el dibuixant Rafa Reinoso, el president d’Escola Valenciana Vicent Moreno i les oficines de Caixa Popular de Catarroja.
En l’última edició, celebrada en 2019, els guardonats van ser el forn Molinos, l’associació la Bacora, l’escriptor Albert Hernàndez, el president de Caixa Popular i director de Qualitat de Florida Universitària Benet Delcan i, en la seua categoria especial, el poeta Ramon Guillem.