Compromís considera que en les publicacions municipals ha d’imperar la transparència perquè tots els regidors no “cobren el mateix”. Així mateix, segons Jesús Monzó, portaveu de Compromís, l’alcaldessa hauria de dir si cobra i el que cobra per representar el consistori en altres organismes com la Mancomunitat de l”Horta Sud (on és la presidenta) i l’EMSHI (Entitat Metropolitana de Serveis Hídriccs), entre uns altres.

Compromís exigeix, també, que es publiquen els sous del personal adscrit a l’equip de govern. La transparència, afirma Monzó, és un aliat de la democràcia però sembla ser que per al Partit Popular basta “només” amb publicar els pressupostos municipals en la pàgina web, sense cap tipus de detall i a grans trets.

Per a Compromís les generalitzacions no són bones i volem dades concretes i la màxima transparència política. La moció de Compromís, votada en contra pels populars de Catarroja, pretenia donar més transparència als diners públics que es destina anualment en els pressupostos municipals a òrgans de govern. “Catarroja, s’afirma des de Compromís, ha de saber qui dels seus representants tenen dedicació exclusiva i qui cobren indemnitzacions i les quantia exactes”. Es tracta de transparència política i de dotar als ciutadans de mecanismes de control a través dels mitjans de comunicació del consistori, especialment la pàgina web.

Actualment, Catarroja és un dels pocs municipis en els quals no es publiquen les actes dels plens ni les Juntes de Govern Local, òrgans on es decideix el futur de la localitat en tots els sentits.

Adjuntem moció presentada i rebutjada amb els vots del PP:

Jesús Monzó Cubillos, com a portaveu del grup municipal Bloc-Compromís presenta la següent proposta perquè siga debatuda en el ple ordinari del mes de febrer de 2013

Exposició de motius:

En els darrers dies els ciutadans i les ciutadanes de tot el món estan assabentant-se, a través dels mitjans de comunicació, de pràctiques menyspreables i de cobrament il·legítims de sobresous, en un moment en què la crisi econòmica està afectant el dia a dia de moltes famílies. La corrupció, desgraciadament, s’està relacionant amb la política i els empresaris. El “cas Barcenas”, per exemple, ha obligat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a presentar davant la ciutadania la seua declaració d’hisenda, una pràctica que hauria de ser d’obligada “praxis” per a tots els càrrecs públics, així com per als treballadors i les treballadores que ocupen un càrrec temporal en les administracions (els anomenats càrrecs de confiança o assessors dels grups polítics).

Des de Compromís entenem que cal que des de l’Ajuntament de Catarroja s’impulse la transparència pel bé d’aquells que busquen en la política un benefici social i no particular. Fins el moment, Catarroja no és l’exemple a seguir en transparència perquè  el plenari del mes de juny de l’any 2011, plenari on es van decidir els sous, així com les dedicacions exclusives i les indemnitzacions dels càrrecs públics i del personal de confiança, no s’ha publicat a la pàgina web. Així mateix, cal que tant l’alcaldessa com tots els regidors i regidores exposen públicament el que cobren de l’administració local, així com les indemnitzacions que cobren quan representen aquest ajuntament en altres organismes, com ara la Mancomunitat o l’ EMSHI, etc.

Per tot això, el ple de l’Ajuntament de Catarroja acorda:

 

1.- Publicar mensualment en la pàgina web municipal el sou i les indemnitzacions que cobren tots els membres de la corporació municipal, així com el personal de confiança. Matisant, de manera clara, la quantitat que es cobra i en concepte de que, tenint en compte les retencions d’hisenda.

2.- Penjar les actes dels plenaris municipals, així com les Juntes de Govern Local, donat que representen l’activitat política municipal, una activitat desenvolupada en un acte públic com és el plenari. Entenem, per tant, que no se vulnera la intimitat de cap persona i que es garanteix el dret a estar informats de tots els ciutadans, com estableix l’actual Constitució Espanyola.

3.- Executar aquest acord en un termini màxim de 15 dies, amb efectes retroactius, establint com a límit la present legislatura.

Catarroja, 20 de febrer de 201