El nou Pla d’Acció Territorial de l’Horta de València blinda tota la zona del Nou Mil·lenni

Ja queda menys per a recuperar l’horta de Catarroja i soterrar definitivament el projecte del Nou Mil·lenni. Això serà possible gràcies al nou Pla d’Acció Territorial d’Ordenació i Dinamització (PAT) de l’Horta de València, que es va presentar el passat dijous 28 de novembre, en una acte en el qual van ser presents Jesús Monzó, alcalde de Catarroja i candidat a encapçalar la llista de Compromís per Catarroja en les eleccions de 2019, així com Martí Raga, regidor d’Urbanisme, que assenyala que “a Catarroja este pla tindrà un efecte que canviarà la concepció que fins ara s’havia tingut del poble: el sector anomenat “Nou Mil·lenni” queda soterrat per a sempre”. Cal recordar que el projecte del Nou Mil·lenni està paralitzat per la justícia, i que gràcies a este pla es blinda legalment per a poder tornar a destinar este sòl a finalitats agrícoles.

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, va assegurat que el nou Pla d’Acció Territorial d’Ordenació i Dinamització (PAT) de l’Horta de València “suposa una nova fita en la protecció i revitalització d’aquest paratge tan danyat com estimat, tan nostre, tan universal, com és l’Horta de València “. El pla contempla la preservació de més de 11.000 hectàrees de sòls agrícoles; la recuperació d’unes 250 hectàrees d’horta i més de 100 edificacions tradicionals.

Oltra va destacar que s’inicia “una nova etapa per València i els pobles que conformen l’horta”, com Catarroja. Un “nou camí que ens allunya de l’especulació i la predació del territori, que ens allunya dels temps foscos dels” pelotazos “i que posa en valor els usos agrícoles del sòl com un bé a protegir, com un espai de contenció de la urbanització desaforada, com un bé necessari per a la vida”.

La vicepresidenta va fer èmfasi que, amb aquest pla, “el Govern del Botànic fa un pas cap a un millor futur, un futur sostenible que se sustenta en l’herència dels avantpassats, ens reconcilia amb la terra i ens impulsa cap a un futur de sostenibilitat i progrés econòmic i humà “.

Consell de l’Horta
Durant la seva intervenció, la vicepresidenta va insistir que és “important” que el Consell i la resta d’administracions segueixin treballant “de manera coordinada i transversal” per defensar l’horta valenciana, que són “les terres, els paisatges, l’aliment, el aigua, l’aire que respirem, la lluita contra el canvi climàtic, és ocupació i és vida digna “.

Per a això, Oltra va explicar que la Llei 5/2018 de l’Horta de València preveu la creació del Consell de l’Horta de València i l’elaboració d’un Pla de Desenvolupament Agrari de l’Horta de València, que actualment es troba en fase de elaboració, que abordarà la formació i la professionalització i la millora de la viabilitat i rendibilitat de les explotacions agràries.

El Consell de l’Horta, amb personalitat jurídica pròpia i amb plena capacitat per actuar com a consorci, té com a objectiu promoure la dinamització de les activitats agràries, “fomentant una agricultura més respectuosa amb el medi ambient, amb la possibilitat de permetre usos i activitats complementàries i compatibles amb les activitats agràries per millorar la sostenibilitat econòmica, social i ambiental del territori “, ha indicat la vicepresidenta.

D’aquesta manera, el Consell de l’Horta treballarà en la promoció de produccions i marques de qualitat; consum de proximitat; agroecologia; ús de varietats locals, etc.

Protecció
El PAT de l’Horta, amb la protecció de les més de 11.000 hectàrees de sòls agrícoles de gran capacitat agrològica, evitarà qualsevol expectativa urbanística especulativa sobre aquests sòls que passaran a ser sòls no urbanitzables protegits de l’horta de València. A més, s’inclouen espais de gran valor natural i un conjunt de corredors crucials per evitar la fragmentació de l’horta, facilitar els processos ecològics o servir de fre a les inundacions, entre d’altres.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *